Teva
Dorithricin.hu Hirek A Torokfajas Es A Torokgyulladas

A torokfájás és a torokgyulladás

A torokfájás gyakoriságát mutatja, hogy a háziorvost felkereső felnőttek és gyerekek 2, illetve 5 %-a ilyen jellegű panaszokkal fordul orvosához.

A torokfájás gyakoriságát mutatja, hogy a háziorvost felkereső felnőttek és gyerekek 2, illetve 5 %-a ilyen jellegű panaszokkal fordul orvosához, a betegek között mégis sok a félteértés a felső légúti gyulladás okait és kezelési lehetőségeit illetően. Néhány gyakorlati támpont hasznos útmutatóul szolgálhat.

A torokfájás döntő részét a garat gyulladása (faringitisz) okozza. Ennek hátterében az esetek döntő részében vírusok állnak, a bakteriális eredet gyakorisága a felnőttek faringitisze esetén 15%. Gyermekkorban az esetek 30 %-át okozzák baktériumok. Kórokozók jelenlétével nem magyarázható torokirritációt vált ki a szmog, a dohányfüst, a száraz levegő, egyes ételek és italok, valamint a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása, a reflux is. Hosszan elhúzódó torokfájást más súlyos betegségek is okozhatnak, melyek tisztázása szakorvosi feladat. Amennyiben ez utóbbi tényezőket kizártuk és kórokozók szerepére gyanakszunk, azt kell megtippelni, vírusokkal vagy baktériumokkal állunk-e szemben.

A Garatfertőzések Okai és Kezelése 01

A vírusos torokgyulladáshoz gyakran társul kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, köhögés és hőemelkedés. Egyes vírusok, mint például az influenza magas lázat is kiválthatnak, más vírusfertőzés esetén a légúti tünetekhez hasmenés társul.

Bakteriális eredetű torokgyulladás esetén a láz hirtelen szökik fel, a mandulák nemcsak vörösek, hanem duzzadtak, gennyesek is lehetnek, a nyelv vörössé vagy bevonttá válik. A panaszokhoz felső hasi panaszok és hányinger társulhat.

A torokfájás kezelése során figyelembe kell venni, hogy kezdetben a fájdalom dominál, a gyulladásos jelek némi késéssel jelennek meg. Érdemes olyan helyi hatású torokfertőtlenítő gyógyszert választani, melyben fájdalomcsillapító is van, vagy olyan hatóanyagot tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással egyaránt rendelkezik. Súlyosnak tekinthető panaszokkal vagy a gyermekek kezelésének megkezdése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát. Amennyiben a panaszok enyhék, mégsem múlnak el öt nap alatt, felmerül a baktériumok kóroki szerepe, ennek megítélése szintén orvosi feladat.

Irodalom
  • E. Sykes et al: Pharyngitis Approach to diagnosis and treatment (Canadian Family Physician Vol 66: 2020.)
  • R. Tanz: Sore Throat (Nelson Textbook of Pediatrics, p. 2019.)
  • K. Krüger et al:Sore Throat (Clinical practice guideline: Sore throat. Dtsch Arztebl Int 2021; 118: 188–94.)
  • G. Coutinho et al: Worldwide comparison of treatment guidelines for sore throat (Int J Clin Pract. 2021;75:e13879.)