Teva
Dorithricin.hu Hirek Házi Gyógymódok A Torokfájás Enyhítésére 2x

Házi gyógymódok a torokfájás enyhítésére

A torokfájás kezelésére mindenkinek van néhány biztos tippje.

A torokfájás kezelésére mindenkinek van néhány biztos tippje. Van, aki a meleg teára esküszik, mások a jégkrémre, sokan pedig már az első tünetek megjelenésekor a patikai szerektől várnak segítséget. A nagyszüleink által is alkalmazott, régóta ismert házi gyógymódokról manapság sem szabad megfeledkezni. Néhány közülük neves egészségügyi szervezetek, intézmények ajánlásának is a részét képezi.

Hogyan kezeljük a torokfájást saját magunk? – teszi fel a kérdést a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS). A válaszban a következőket emelik ki.
Gargarizáljunk meleg, sós vízzel, kisebb gyermekek esetén azonban ne alkalmazzuk ezt a megoldást. Igyunk bőséges mennyiségű folyadékot. Ne fogyasszunk száraz, torkot irritáló ételeket. Kerüljük a dohányzást és a füstös helyeket. Szopogassunk jégkrémet, gyógycukrokat. Kisebb gyermekeknek ne adjunk olyan cukorkát, melynek a félrenyelése fulladást okozhat.

Házi Gyógymódok A Torokfájás Enyhítésére 03

Egy amerikai klinika hat pontban foglalja össze az általuk legjobbnak tekintett megoldásokat. Az előbbieket a mézzel, a garatban vérbőséget kiváltó fűszerekkel egészítik ki, és hangsúlyozzák a nyugalom fontosságát. Egészségügyi intézménytől szokatlan módon ajánlásaik között a whiskey is szerepel.

A javaslatok fontos eleme, hogy el kell kerülni a torok kiszáradását. A folyadékpótlást érdemes gyakori kis mennyiségű folyadék kortyolgatásával megoldani. Kerüljük a száraz levegőjű, például a klímával hűtött helyiségeket, inkább párologtassunk. Ha munkánk nem követeli meg, beszéljünk keveset, ezzel is csökkenthetjük a torokirritációt.

Míg a köhögés enyhítésére többféle gyógynövény alkalmas, a torokfájás kezelésére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásában egyedül a feketeribizli szerepel, míg a Magyar Gyógyszerkönyv a zsályát ajánlja. Íme, a recept szájnyálkahártya- vagy torokgyulladás kezelésére: 2,5 gramm (kb. 25 ml) aprított orvosi zsálya levelet 150 ml forrásban lévő vízzel leöntünk, gyakori kevergetés közben 15 percig állni hagyjuk. Leszűrés után – még melegen – gargalizálásra használjuk. Naponta legfeljebb háromszor alkalmazható. A zsálya teája, kissé hígabb formában természetesen fogyasztható is.

Egy nemzetközi kutatócsoport más gyógynövényeket is megvizsgált és azt találták, hogy néhányuk alkalmazása indokolt a garat hurutos megbetegedése esetén. A leghatékonyabbnak az édesgyökeret találták, ezt követte a borbolya gyökere, a kakukkfű és a szurokfű. Vizsgálatukban a kasvirág (Echinacea) hatása az előbbiektől elmaradt.

Irodalom
  • How to treat a sore throat yourself (www.nhs.uk/conditions/sore-throat/)
  • 6 Sore Throat Remedies That Actually Work (health.clevelandclinic. org/sore-throat-remedies-that-actually-work/)
  • ogyei.gov.hu/formulae_normales
  • www.efsa.europa.eu
  • N. Wijesundara et al: Herbal Tea for the Management of Pharyngitis: Inhibition of Streptococcus pyogenes Growth and Biofilm Formation by Herbal Infusions (Biomedicines 2019, 7, 63)