Teva
Dorithricin.hu Hirek Hogyan Kerüljük El A Torokfájást 2x

Hogyan kerüljük el a torokfájást?

A torokfájás általában pár nap alatt múló betegség, a kellemetlen tünetek azonban gyakran éppen egy utazás, családi rendezvény, házibuli előtt vagy vizsgaidőszak közben lépnek fel.

A torokfájás általában pár nap alatt múló betegség, a kellemetlen tünetek azonban gyakran éppen egy utazás, családi rendezvény, házibuli előtt vagy vizsgaidőszak közben lépnek fel. Milyen jó lenne, ha a légúti gyulladás megelőzésével is rá tudnánk készülni mindennapjaink legfontosabb eseményeire. Egy neves amerikai klinika össze is állította az általa javasolt teendőket.

A szakemberek szerint a higiénés szabályok betartásával nagyfokban csökkenthető a kórokozók légúti megtelepedése. Tartsuk be ezeket és tanítsuk meg gyermekeinknek is.
Étkezés előtt és után, köhögést, tüsszentést követően, illetve a WC használata után mossunk 20 másodpercig kezet. Ne érintgessük indokolatlanul arcunkat, szemünket, orrunkat, szánkat. Ne igyunk, együnk közvetlenül egymás után azonos edényből. Köhögés, tüszkölés során használjunk papírzsebkendőt, majd dobjuk el és mossunk kezet. Amennyiben a körülmények miatt nem tudunk vízzel és szappannal kezet mosni, használjunk alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

Hogyan Kerüljük El A Torokfájást 04

Használat során vegyük figyelembe bőrünk tulajdonságait, mert minden kézmosás és fertőtlenítés szárítja a bőrt és eltávolítja a normál baktériumflórát is. Ha más telefonját használjuk vagy ivókútból iszunk, ne érintsük meg azt a szánkkal. Rendszeresen fertőtlenítsük mobiltelefonunkat, készülékeink távkapcsolóit, a számítógép klaviatúráját, a lakásban pedig a kilincseket és a villanykapcsolókat. Ilyenkor legyünk tekintettel az érintésvédelemre. Tegyük meg ugyanezt, ha egy szállodai szobába lépünk. Kerüljük a szoros kontaktust beteg személyekkel.

Már ennyi szabály betartása sem tűnik egyszerűnek, pedig a szakmai ajánlások tükrében további kiegészítéseket is tehetünk. A Covid-járvány idején elrendelt maszkhasználat következtében láthattuk, hogy ebben az időszakban más légúti fertőzések száma is csökkent, bizonyítva a cseppfertőzés szerepét a kórokozók terjedésében.

A higiénés szabályok betartása mellett immunrendszerünk erősítésével tehetünk a legtöbbet azért, hogy a járványos időszakokat könnyebben átvészeljük. Korábban elsősorban a C-vitaminról tartottuk, hogy hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, mára azonban egyértelművé vált, hogy a D-vitamin – számos más hatása mellett – az immunrendszert is támogatja.

A megoldás tehát egyszerűnek tűnik. Együnk sok főzeléket, napozzunk, és máris biztosítjuk szervezetünk megfelelő vitaminigényét. A helyzet korántsem ilyen egyszerű. A C-vitamin hőre, oxigénre, fényre érzékeny anyag, a zöldségek C-vitamin tartalmát a főzés erősen csökkenti. Napozni sem tudunk egész évben, télen és tavasszal D-vitamin-hiány léphet fel. Ennek legfontosabb oka, hogy Magyarországon október köze¬pétől márciusig – az alacsonyan beeső fény miatt – a nap¬sugárzás D-vitamin-képzésre alig hasznosítható, a nyáron termelt és raktározott D-vitamin pedig a 3–4 hetes felezési ideje miatt nem tart ki a tél végéig. A D-vitamin-képzés ráadásul az életkorral jelentősen csökken. Nyáron a napvédő krémek gátolják a D-vitamin-termelését. Amikor immunrendszerünk támogatására gondolunk, vegyük figyelembe ezeket a tényeket is.

Irodalom
  • Sore throat (www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635)
  • H. Froese et al: Mask Use to Curtail Influenza in a Post–COVID-19 World: Modeling Study (JMIRx Med 2022 vol. 3 iss. 2 e31955 )
  • S. Lee et al: Effect of different cooking methods on the content of vitamin and true retention in selected vegetables (Food Sci Biotechnol (2018) 27(2):333–342)
  • Takács I et al: Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében (Orvosi Hetilap 2022, 163. évfolyam, 15. szám, 575–584.)