Teva
Dorithricin.hu Hirek Miért Fontos A Torokfájás, Torokgyulladás Kezelése 2x

Miért fontos a torokfájás, torokgyulladás kezelése?

Az akutan fellépő torokgyulladás döntő részének hátterében vírusfertőzés áll, a bakteriális eredet a gyermekek torokfájásának harmadában igazolható, felnőttek esetén ritkábban.

Az akutan fellépő torokgyulladás döntő részének hátterében vírusfertőzés áll, a bakteriális eredet a gyermekek torokfájásának harmadában igazolható, felnőttek esetén ritkábban. A vírusok közül a rinovírus, az influenzavírus, a koronavírus és a parainfluenzavírus számít gyakorinak, a baktériumok közül pedig a Streptokokkuszok képviselői. A javasolt kezelés a kórokozó típusától függ.

A felső légutakra terjedő vírusfertőzés első jele a torokfájás, ehhez társulnak később a gyulladásos tünetek. A vírusos eredetű megfázás egészséges immunrendszerű egyéneknél magától is elmúlik, a kellemetlen tünetek, elsősorban a fájdalom azonban addig is megviselik a szervezetet. A fájdalom csökkentésére a szakmai ajánlások több vény nélkül is elérhető hatóanyagot említenek. A szisztémás hatású, tehát lenyelésre szánt gyógyszerek között meg kell említeni a paracetamolt és az ibuprofent, míg a lokális hatású, tehát szájban történő elszopogatásra szánt hatóanyagok közül a benzokaint és a flurbiprofent.

Miért Fontos A Torokfájás, Torokgyulladás Kezelése 02

Amennyiben a helyi hatású kombinált készítményeket részesítjük előnyben, választhatjuk a Dorithricin szopogató tablettát, mely három az egyben gyógyszer. Fájdalomcsillapító és helyileg ható antiszeptikum mellett antibiotikumot is tartalmaz. Antibiotikus összetevője, a tirotricin nem szívódik fel, ezért alkalmazása során az antibiotikumokra jellemző mellékhatások zömével nem kell számolni, a garat gyulladt nyálkahártyájába azonban bejut, ahol a hatását hosszú ideig kifejtheti. Szerkezete más antibiotikumoktól eltér, így keresztrezisztenciát nem vált ki és nem is befolyásolja az orvos által javasolt, szájon át szedett szerek hatását.

Amennyiben a garat, elsősorban a mandula gyulladását gyermekkorban az említett baktérium, a Streptokokkusz váltja ki, az antibiotikus kezelés elmulasztása súlyos késői szövődményekhez vezethet. Itt nem elegendő a tüneti ellátás, oki kezelésre van szükség, melyet háziorvosi vizsgálat után fogunk megkapni. Semmiképp nem javasolt az otthon talált – előző kúráról, vagy családtagunktól megmaradt – antibiotikumot orvosi vélemény nélkül szedni. A vényköteles készítmények kiadása épp azért van recepthez kötve, mert a pontatlan alkalmazással saját magunknak és a környezetnek is árthatunk.

Irodalom
  • R. Wolford et al: Pharyngitis (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books /NBK519550/)
  • E. Sykes et al: Pharyngitis Approach to diagnosis and treatment (Canadian Family Physician Vol 66: 2020.)
  • Sore throat (acute): antimicrobial prescribing, NICE guideline (2018.)
  • C. Pelucchi et al: Guideline for the management of acute sore throat (Clin Microbiol Infect 2012; 18 (Suppl. 1): 1–27)
  • G. Coutinho et al: Worldwide comparison of treatment guidelines for sore throat (Int J Clin Pract. 2021;75:e13879.)