Teva
Hero Kiemelt Cikk Mitől Más A Dorithricin, Mint Más Torokfájás Elleni Készítmény

Mitől más a Dorithricin, mint más torokfájás elleni készítmény

A Dorithricin szopogató tabletta három komponens egyedülálló összetétele: fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és antibiotikum.

A Dorithricin szopogató tabletta három komponens egyedülálló összetétele: fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és antibiotikum. A hatóanyagok között nehéz fontossági sorrendet felállítani, mégis ki kell emelni a gyógyszerben található helyileg ható antibiotikumot, a tirotricint.

A tirotricin nem is egy, hanem két polipeptid szerkezetű antibiotikum, a tirocidin és a gramicidin keveréke, 80%-ban tirocidinből és 20%-ban gramicidinből áll. Hatásának célkeresztjében a száj és garat fertőzéseit okozó baktériumok állnak, köztük a szövődményes esetek kialakulásáért felelős Streptococcusok. A két összetevő hatását két különböző hatásmódon fejti ki.

A tirocidin elsősorban a baktérium sejthártyájának tápanyag-transzportjában okoz zavart, amely végül a baktérium széteséséhez vezet. A gramicidin nyílásokat alakít ki a baktériummembránon, ami a kórokozó energia-háztartását károsítja. Míg a hatóanyag a baktériumokra súlyos csapást mér, helyileg alkalmazva az érintett nyálkahártyán gyógyhatást fejt ki.

Dorithricin következő hatóanyaga a benzalkónium-klorid egy felületaktív hatású antiszeptikum, amely szintén széles antibakteriális hatással rendelkezik. Molekulájának egy része beépül a baktérium sejtmembránjába, ami a kórokozó növekedésének gátlásához, majd széteséséhez vezet. Helyileg alkalmazva a benzalkónium-klorid nem szövetkárosító és antibiotikumokkal szemben nem mutat keresztrezisztenciát.

A harmadik összetevő, benzokain helyi érzéstelenítő, csillapítja a száj- és garatüregben fellépő fájdalmat. Hatása gyorsan, kb. 1 perc alatt kialakul és 1520 percig tart.

A megfelelően alkalmazott Dorithricin szopogató tabletta hatékony antibakteriális, antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatású gyógyszer a száj- és garat gyulladásos elváltozásainak helyi kezelésére. A hatóanyagok bejutnak a gyulladt nyálkahártyába, ahol a hatásukat hosszú ideig kifejthetik.

Hirkep Mitől Más A Dorithricin, Mint Más Torokfájás Elleni Készítmény

A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete, a NICE 2018-ban kiadott állásfoglalása szerint a garatban jelentkező fájdalom csillapítására többféle hatóanyag is alkalmas. A benzokaint tartalmazó szopogató tablettákkal kapcsolatban kiemelik, hogy csak néhány mellékhatást jelentettek a klinikai vizsgálatokban.

A Dorithricinnel végzett klinikai vizsgálat a hatás értékelése mellett kiterjedt az orvosok és betegek elégedettségének felmérésére is. Mind a kezelők, mind a betegek szignifikánsan elégedettebbek voltak a Dorithricinnel mint a placeboval, amit a kontrollcsoport tagjai kaptak. A felmérés szerint a betegek a jövőben is szívesen alkalmaznák ezt a kezelést.

Irodalom
  • https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16987
  • Sore throat (acute): antimicrobial prescribing, NICE guideline, published: 26 January 2018. (www.nice.org.uk/guidance/ng84)
  • J. Pam et al: Efficacy and safety of a triple active sore throat lozenge in the treatment of patients with acute pharyngitis: Results of a multi-centre, randomised, placebo-controlled, double-blind, parallel-group trial (Int J Clin Pract. 2018;72:e13272.)